Karcagi Kunlovarda - Lovas programok - Vendéglátás - Pihenés

Lovas programok, lovasoktatás, lovaskocsikázás, relaxációs lovaglás, csikós bemutató hangulatos családi környezetben

Karcag, a Nagykunság fővárosa

A terület földrajzi elhelyezkedése, elérhetősége

karcag_cimer.jpg

Karcag Jász-Nagykun-Szolnok megye városa, a Nagykunság központja. Regionális elhelyezkedés tekintetében a megye az Észak-Alföldi régióba tartozik, Hajdú-Bihar megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével együtt. A Karcagi kistérség Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti felén helyezkedik el. Területi méretei alapján a megye legnagyobb kistérsége. A kistérség közúton keleti irányból a 4-es és 33-as, nyugatról a 4-es és a 34-es sz. főútvonalakon érhető el. Budapest felől leggyorsabban az M3 autópálya érintésével közelíthető meg, a füzesabonyi leágazótól kb. egy óra utazással érhető el a kistérség. A közúti megközelíthetőség megfelelő, de az utak (főleg a 4.sz. főút) állapota rendkívül leromlott, ezzel egyidejűleg a zsúfoltság is jellemző. A közép-és hosszú távú fejlesztési tervek között szerepel az úthálózat állagának a javítása, valamint az M4-es gyorsforgalmi út kialakítása 2015-re.

eszak-alfoldi_regio.jpg

Mivel a kistérséghez közel halad a tervezett M8-as gyorsforgalmi út nyomvonala, a kapcsolódás mind Ausztria, mind Románia felé könnyebbé válhat. A Karcagi kistérség 2 vasúti folyosó között helyezkedik el: a Budapest-Miskolc-Sátoraljaújhely, valamint a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony vonalak között. A vasúti közlekedésben jelentősek még a Kál-Kápolna-Kisújszállás és a Karcag-Tiszafüred vonalak. A Karcagi kistérség településein vasútállomás vagy megálló található. Debrecenben jelentős utasforgalmat lebonyolító nemzetközi repülőtér üzemel.


Természetes és épített környezet

A Karcagi kistérség települései a Nagykunsághoz tartoznak, melyet az Alföld szíveként emlegetnek. A táj különleges formakincsei a kunhalmok, melyek régészeti, helytörténeti, botanikai, zoológiai értékeik mellett, tájképileg is meghatározó elemei az alföldi tájnak. A kistérségben több országos jelentőségű védett természeti terület található: Karcag és Kunmadaras a Hortobágyi Nemzeti Park peremterülete, a Kecskeri-Pusztai és a Zádor-híd Természetvédelmi Terület. Számos helyi jelentőségű védett természeti területtel és építészeti emlékkel is büszkélkedik a kistérség, ilyenek a berekfürdői Pincéshalom, a karcagi kunhalmok, Kántor Sándor Fazekasház, Györffy Sándor Nagykun Múzeum, a Kenderesi fasor és a Horthy kastély. A sík alföldi tájat erdős-bokros részek tagolják, melyek a vadászat szempontjából is különösen jelentősek. A pusztai hagyományok, a kistérség állatállománya, a tulajdonosok szakértelme, az állattartás körülményei megfelelő alapot adnak ahhoz, hogy a lovas turizmus minden területén magas színvonalú ellátást kapjanak a vendégek. A kistérség különösen gazdag termál- illetve gyógyvizekben, itt található Berekfürdő, ami a Nagykunság aranyaként hirdeti magát, a karcagi, kisújszállási, túrkevei gyógyvizű strandfürdő, melyek thermál- és gyógyvizei számos egészségügyi probléma kezelésére alkalmasak. A kistérség hagyományainak megőrzése, népszerűsítése érdekében kiemelkedően sok kulturális, hagyományőrző programot kínál - az állandó turisztikai attrakciókat kiegészítve - a többnapos aktív, és passzív pihenést választó vendégeknek egyaránt.


Karcag Város hivatalos honlapja

Karcag Város nevezetességei, látványosságai
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 56
Tegnapi: 62
Heti: 205
Havi: 3 323
Össz.: 568 325

Látogatottság növelés
Oldal: Karcag
Karcagi Kunlovarda - Lovas programok - Vendéglátás - Pihenés - © 2008 - 2024 - kunlovarda.hupont.hu

A HuPont.hu weblap készítés gyerekjáték! Itt weblapok előképzettség nélkül is készíthetőek: Weblap készítés

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »